Nieuws

Log in via Mijn PostWin en u heeft beschikking tot meer (afgeschermde) artikelen. Indien u al bent ingelogd ziet u automatisch de berichten hier tussen staan. 

Tsjechische multimiljardair hamstert nog meer aandelen PostNL

Quote
21 januari 2022

Het aandelenbelang van Daniel Kretinsky is opnieuw flink uitgebreid en nadert de kritische grens waarbij hij een overnamebod moet doen.

france

THOMAS SAMSONGetty Images

Vanuit Praag in vliegende vaart naar Den Haag. Flauw rijmpje, maar wel de waarheid: de Tsjechische multimiljardair Daniel Kretinsky heeft zijn belang in de Nederlandse postbezorger PostNL opnieuw uitgebreid. Dook de naam van de 46-jarige rijkaard, volgens Forbes goed voor net geen $4 miljard, begin vorig jaar voor het eerst op in het AFM-register voor grootaandeelhouders, inmiddels heeft hij zijn belang uitgebreid naar meer dan 25%.

Na de laatste melding begin november bij de beurswaakhond heeft Kretinsky opnieuw de portemonnee getrokken, in totaal kocht hij in tweeënhalve maand tijd zo'n 25 miljoen aandelen bij. Tegen de huidige koers is dat een uitgave van €85 miljoen. Maar aangezien de beursgrafiek de laatste tijd niet opperbest gestemd is, lijkt de kans groot dat hij iets meer betaald heeft. Zijn totale belang is op deze vrijdagochtend een slordige €450 miljoen waard.

Lees ook

Op de aandeelhoudersvergadering is Kretinsky daarmee verreweg de machtigste man. Naast talloze fondsmanagers die namens hun veelal Amerikaanse institutionele beleggers als Blackrock en Goldman Sachs aan zullen schuiven treft de Tsjech nog één andere collega-rijke: mediamagnaat John de Mol bezat volgens de laatste melding een belang van bijna 5% in Tante Pos.

Over de plannen bij 's lands grootste postbezorger is het echter gissen, tot op heden heeft Kretinsky zich niet uitgelaten wat hij nou van plan is met zijn belang. Volgens de mededingingsregels moet hij bij het passeren van de 30%-grens een bod uitbrengen.

Belangen door heel Europa

Zijn fortuin vergaarde Kretinsky met energie. Hij kocht, links en rechts, kolencentrales op en smeedde zo het grootste energiebedrijf van Centraal-Europa in elkaar. Zijn EPH is goed voor een jaaromzet van €8,5 miljard en een winst van €1,7 miljard. Daarnaast is hij ook grootaandeelhouder van Sparta Praag en ligt er ook een aandelenpakket in de Britse posterij Royal Mail in de kluis.

De laatst bekende uitspatting dateert van eind vorig jaar; toen verzekerde de Tsjech zich van een uitstekend plekje op de tribune bij Premier League-club West Ham United. In ruil voor £160 miljoen verkreeg hij een belang van 27% in de voetbalclub waarbij hij ongetwijfeld ook een paar seizoenskaarten toegestopt kreeg.

Bron: https://www.quotenet.nl/financien/beurs/a38837813/tsjechische-multimiljardair-hamstert-nog-meer-aandelen-postnl/