PostNL ondersteunt strijd tegen eenzaamheid met uitrol signaalpunten
Log in via Mijn PostWin en u heeft beschikking tot meer (afgeschermde) artikelen. Indien u al bent ingelogd ziet u automatisch de berichten hier tussen staan.
PostNL ondersteunt strijd tegen eenzaamheid met uitrol signaalpunten
PostNL breidt de samenwerking met gemeentes in de strijd tegen eenzaamheid verder uit. In het najaar van 2020 startte een pilot met de gemeente Rotterdam in stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek. Pakketbezorgers die dat graag wilden werden opgeleid voor het herkennen van eenzaamheid en het melden daarvan. Sindsdien kunnen zij op vrijwillige basis een melding maken als zij tijdens hun bezorgronde eenzame Rotterdammers tegenkomen. Na uitvoerige evaluatie is duidelijk geworden hoeveel meerwaarde het initiatief heeft voor alle betrokkenen. Daarom gaan vanaf nu, naast pakketbezorgers, ook postbezorgers eenzaamheid signaleren en wordt het gebied dit jaar uitgebreid naar 10 extra gemeentes. Vandaag gaan de gemeentes Baarn en Soest van start. De ambitie is om te bouwen aan een bredere landelijke uitrol met meerdere externe partners.
Liesbeth Kaashoek, directeur Pakketten & Logistiek van PostNL: “Ons bedrijf staat midden in de maatschappij en daarom zetten we ons in voor een vitale samenleving. Aandacht voor eenzaamheid is hiervan een belangrijk onderdeel. PostNL zet zich actief in om eenzaamheid te bestrijden in de maatschappij, bijvoorbeeld via onze kerstkaartenactie met het Nationaal Ouderenfonds. Naast het bezorgen van post en pakketten bieden we graag de spreekwoordelijke extra helpende hand. Dat sluit prachtig aan op onze ambitie om de favoriete bezorger te zijn en te blijven.”
Succesvolle pilot gemeente Rotterdam
In september 2020 startte een pilot met pakketchauffeurs van sorteercentrum Waddinxveen. Pakketbezorgers die dat graag wilden zijn opgeleid voor het herkennen van eenzaamheid. Deze bezorgers kunnen sindsdien op vrijwillige basis signalen melden bij de plaatselijke welzijnsorganisatie. Bij dit signaalpunt kunnen ook inwoners van Rotterdam terecht die vermoeden dat iemand eenzaam is. De welzijnsorganisatie gaat binnen 48 uur naar het adres om te kijken of iemand inderdaad eenzaam is en of er een vervolgactie nodig is. Tijdens dit proces worden de juiste privacyregels gevolgd. De bezorgers krijgen teruggekoppeld dat hun melding is opgepakt.
Eén tegen eenzaamheid
In 2019 is PostNL aangesloten bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Het signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid zijn belangrijke doelen van het programma.
Bron: https://www.postnl.nl/over-postnl/pers-nieuws/nieuws/2022/postnl-ondersteunt-strijd-tegen-eenzaamheid-met-uitrol-signaalpunten.html