Nieuws

Log in via Mijn PostWin en u heeft beschikking tot meer (afgeschermde) artikelen. Indien u al bent ingelogd ziet u automatisch de berichten hier tussen staan. 

Rechter fluit or PostNL terug

ORnet
13 december 2021

De Ondernemingskamer (OK) in Amsterdam heeft de eisen van de or van PostNL afgewezen. Die gingen over gelijke arbeidsvoorwaarden voor postbodes en postbezorgers. Met name over doorbetaalde pauzes, meer reistijd betalen als werktijd en een ruimere vergoeding voor woon-werkverkeer. De OK vindt dat deze arbeidsvoorwaarden thuishoren in overleg tussen directie en vakbonden.

Omdat steeds minder mensen brieven en andere poststukken verzenden moet PostNL reorganiseren. Bezorgroutes worden langer, wijken worden samengevoegd, net zoals depots en sorteercentra. Nu lopen postbodes diensten van gemiddeld twee uur in hun eigen wijk, hebben ze geen recht op doorbetaalde pauzes en moeten ze hun sanitaire stop thuis maken. Na de reorganisatie zijn ze postbezorgers en maken ze diensten van 4 uur gemiddeld in veel grotere wijken, en moeten ze hun post uit verder gelegen depots halen. Ook tussentijds toiletbezoek en koffiepauzes zullen meer tijd kosten.

Lees ook:

Niet rechtvaardig

De ondernemingsraad van PostNL vindt deze verslechterde arbeidsvoorwaarden onrechtvaardig. De arbeidsvoorwaarden van de straks voormalige postbodes moeten vergelijkbaar zijn met die van de nu al bestaande postbezorgers. De OK wijst erop dat postbodes en postbezorgers elk een eigen cao hebben. Die van de minder betaalde postbezorgers is een standaard-cao. Daarvan kan niet tussentijds worden afgeweken. Pas bij de volgende onderhandelingen over een nieuwe cao zijn ook hierover andere afspraken mogelijk. Die besprekingen gaan tussen directie en vakbond, niet tussen de or en de directie.

Binnenkort verschijnt een uitgebreider artikel op ORNet over deze zaak, inclusief commentaar van de advocaat van de or: Loe Sprengers

Bron: https://www.ornet.nl/blog/2021/12/08/rechter-fluit-or-postnl-terug/