Nieuws

Log in via Mijn PostWin en u heeft beschikking tot meer (afgeschermde) artikelen. Indien u al bent ingelogd ziet u automatisch de berichten hier tussen staan. 

Koopzieke Tsjech bestelt nog een pakket PostNL-aandelen

Quotenet
04 november 2021

Multimiljardair Daniël Kretinsky, die een deel van zijn vieze-energie-euro’s ook in het Britse Royal Mail heeft zitten, bezit nu al meer dan een vijfde van Neerlands posterijen. Oftewel een belang ter waarde van €400 miljoen.

kretinsky

Beeld: GettyGetty Images

Klikken, kopen, passen en weer terugsturen; Covid-19 bleek een zegen voor pakketdiensten. En het is alweer vroeg donker en guur en koud en er zijn weer nieuwe coronamaatregelen afgekondigd, dus het wordt alleen maar meer, meer, meer.

Daar zal Kretinsky erg blij van worden. Volgens de meest recente melding bij beurstoezichthouder AFM heeft de 46-jarige Tsjech al meer dan 20% van de aandelen van het beursgenoteerde PostNL in zijn bureaula liggen, goed voor een waarde van ruim €400 miljoen.

Tsjechische puzzel

Stuk voor stuk heeft Kretinsky, door Forbes geschat op zo’n €4 miljard, pakketen aandelen PostNL opgekocht. Hij begon in februari van dit jaar en met ruim één vijfde van alle eigendomsbewijzen is hij iemand om rekening mee te houden. Na de Nederlandse staat heeft geen enkele partij ooit zoveel aandelen van de posterijen bezeten.

Toch lijken ze zich in Den Haag nog niet echt druk te maken. Een woordvoerder van PostNL herhaalde nog maar eens dat het bedrijf zich nooit uitlaat over individuele aandeelhouders. Alle ruimte dus om zelf maar eens die Tsjechische puzzel in elkaar te leggen. Hoe past PostNL in het plaatje van de Tsjech?

Sparta Praag

Zijn fortuin vergaarde Kretinsky met vieze energie. Hij kocht, links en rechts, kolencentrales op en smeedde zo het grootste energiebedrijf van Centraal-Europa in elkaar. Zijn EPH is goed voor een jaaromzet van €8,5 miljard en een winst van €1,7 miljard.

Pakketjes en steenkool? Nee, dat past niet. Net zo min als pakketjes en voetbal of pakketjes en supermarkten of pakketjes en een landelijk dagblad.

Kretinsky is namelijk ook grootaandeelhouder van Sparta Praag en staat, zo zeggen de tabloids, op het punt zich ook groot in te kopen bij West Ham United. Daarnaast wil hij de Duitse retailreus Metro inlijven en zit hij groot in het Franse Le Monde.

Royal Mail

Heeft Kretinsky zijn steenkooleitjes in verschillende mandjes, zodat hij overal wat kan verdienen en kunnen we PostNL ook zo zien? Misschien wel, ware het niet dat hij in Engeland hetzelfde doet. Daar begin hij zich, in 2020 al, in te kopen bij Royal Mail en inmiddels bezit hij al zo'n 19% van de aandelen van de Britse posterijen.

Als we alles even omrekenen naar euro’s, heeft de Tsjech al bijna €1,4 miljard in post- en pakketbedrijven gestoken. En het zou niet voor het eerst zijn dat een samengaan van Royal Mail en PostNL wordt bekeken. Al zo’n zes geleden doken er geruchten op dat de Britten op PostNL aasden.

John de Mol

Kort daarna meldde mediamagnaat John de Mol zich bij PostNL, dat vervolgens een bezoek kreeg van het Belgische Bpost dat miljarden op tafel wilde leggen. Een overnamepoging die strandde, mede door bemoeienis vanuit Den Haag, waar politici plots de Nederlandse driekleur hesen om de barbaren buiten de poorten te houden.

De vraag is nu: laat Kretinsky zijn mega-investering in de Britse en Nederlandse posterijen ongemoeid of zal hij proberen om een daar één groot pakket van te maken? Als dat gebeurt, zal De Mol daar in ieder geval niet meer van profiteren. Die heeft PostNL, in mei van dit jaar, al laten lopen.

Bron: https://www.quotenet.nl/zakelijk/a38143154/koopzieke-tsjech-bestelt-nog-een-pakket-postnl-aandelen/